top of page

Medveten närvaro...

på svenska heter det så. Mindfulness på engelska. För mig handlar det om att kroppen och hjärnan är på samma plats på en och samma gång. Hur ofta händer det dig? Att dina tankar är hos dig och det du gör just nu.

Många tror att mindfulness bara är att meditera, att sitta stilla och se till att det inte finns några tankar. Fast det är ju helt orimligt och inte sant. Dina tankar finns alltid där - frågan är om du väljer att ge dem uppmärksamhet eller inte.

 

PAUSA, vänd din uppmärksamhet till dina fotsulor. Vad känner du mot höger fotsula just nu? Vad känner du mot vänster fotsula just nu?


Material

Temperatur

Tryck (beröring)

Vilka dela av fotsulan vilar mot ett underlag


Stäng dina ögonlock och gör ovanstående igen.

 


Det du just gjorde var en övning i medveten närvaro.


Det var väl inte så krångligt? Du gav där din hjärna en möjlighet att vila från andra tankar, inte sluta tänka dem, men vila från dem. Principen är att hjälpa hjärnan till lugn och ro genom att använda dig av din egen kropp, den har du ju alltid med dig.


Det funkar lika bra att använda andra kroppsdelar, händerna, ansiktet, ryggen. Kanske vandra med uppmärksamheten från fötterna och vidare upp genom kroppen. Öva på att ta en stund och var med hela din uppmärksamhet i det den kropp känner i fysiska förnimmelse från utsidan. När du övat på detta kan du också uppmärksamma om kroppen sänder dig förnimmelser eller känslor inifrån.

 

Håll det enkelt,


ju mer du övar desto lättare blir det. Och hjärnan kommer må väl - den behöver pauser från alla intryck den möter. Det är det här yogan hjälper mig med, att vara i nuet, i stunden och använda kroppen som som redskap för att landa in - ljuvligt.


Din kropp är alldeles fantastisk, låt dig ta hand om hela dig.


Med värme & omtanke Anna